Isnin, 31 Disember 2012

Sama je Tahun ni Tahun Lepas


Kata-kata ucapan selamat tahun baru 2013 bergambar – Sebentar lagi kita menuju tahun baru yaitu tahun 2013, pastinya kita semua berharap agar di tahun 2013 bisa lebih baik dari tahun 2012. Waktu terus berjalan maju tak terasa tahun 2013 diambang mata. Semoga di tahun 2013 ini menjadi luar biasa dari semua bidang kehidupan kita Amin. Dua perkara yang nak sentuh di sini.. 

Rebet Hp jadi masalah. Bila beri rm200 dan ada syarat tertentu kita bising.. Tapi malam ni duit kita berjuta juta (mercun) dibakar setiap tahun ada kita bising.. Harap ini tahun terakhir dan janganlah kita ikut negera negara yg bukan Islam.. Bukan cara kita, bukan ad-din kita cara barat tu.

Ahad, 16 Disember 2012

Opick - Salam Yaa Rasulullah





Baru dari Opick - Salam Yaa Rasulullah :))

Ahad, 9 Disember 2012

Deman Bola

Bismillahir rahmanir rahim..

Assalamualaikum..

Demam bola..

Malaysia (0) vs Singapura (3)

Malaysia (4) vs Loas (1)

Malaysia (2) vs Indonesia (0)

Malaysia (1) vs Thailand (1)

Thailand (0) vs Malaysia (2)

Malaysia tewas!!!!

Selamat menonton..


Khamis, 6 Disember 2012

Jom Ke Kuliyah UAI


Kuliyah Ustaz Azhar di Surau Ar-Rayyan IM 15
Kuantan, Pahang..

12/12/12 - Rabu

Semua dijemput hadir!!!

Rabu, 5 Disember 2012

Asal BUKAN McD

Gaza diserang lagi November 2012. Kini suara-suara memanggil untuk boikot McD bergema lagi di Fesbuk. Sinis dengan panggilan itu, ada yang menyindir, "suruh boikot McD, kenapa tak boikot Fesbuk sekali, bukankah itu dari Yahudi juga?". Bising dan kalut bagi yang mempertahankan usaha boikot McD dan yang menyindir dan sinis akan kesahihan fakta boikot serta impak boikot pada usaha menyelamatkan Palestin.

Walaupun saya tidak menganggap boikot satu usaha solusi untuk konflik, tapi saya mengakui ia berfaedah dalam beberapa hal. Namun spesifik kepada isu boikot syarikat restoran McDonald dan perihal jihad makanan dan ekonomi, berikut merupakan pendirian saya:

    "Boikot makanan sebenarnya bukan satu usaha yang payah di malaysia. kajian tourism malaysia membuktikan malaysia adalah syurga makanan halal. kerajaan malaysia malah sedang berusaha jadikan malaysia hub halal dunia. oleh itu jika saya nak boikot nasi kandar pelita, bukanlah usaha yang payah, hatta jika saya ketagih nasi kandar pun saya masih boleh beralih pada berpuluh nasi kandar jenama yang lain. jikapun saya nak boikot seluruh restoran nasi kandar apa saja jenama, saya masih lagi berpeluang makan nasi kandar masak sendiri atau di rumah terbuka.

    Begitulah kiranya pemboikotan McD, bukanlah satu usaha yang payah kerana di Malaysia, untuk makan burger, minum air cola atau kentang goreng sangatlah mudah. malah bahan-bahan untuk masak sendiri juga banyak di supermarket mahupun mini market. jadi seorang penagih McD masih boleh berpesta makan makanan fast food, berlemak, berminyak dan tak sihat dengan mudah tanpa membeli dan menyokong product McD. Ia usaha yang tak payah mana.

    Usaha yang payah adalah tuntutan Islam bukan terhenti pada beralih jenama, dari jenama yang menyokong Israel kepada jenama buatan umat Islam sendiri, tapi dalam isu jihad ekonomi dan makanan khususnya, adalah betapa kita wajib memlilih bukan saja HALAL malah TOYYIBAH! Kita sebenarnya bukan setakat perlu BOIKOT MCD kerana MCD sokong Israel, tapi kita perlu boikot SEMUA MAKANAN TAK SIHAT DAN MEMBAHAYAKAN KESIHATAN, kerana disebabkan kita tak masukkan dalam badan kita MAKANAN HALAL YANG SIHAT, maka Allah TAK KURNIAKAN KITA BADAN YANG SIHAT DAN KUAT SEKUAT MUJAHIDIN, malah OTAK KITA JUGA JADI BODOH DAN TAK BIJAK HINGGA GAGAL MENCIPTA PRODUK SENDIRI, MEMIMPIN TAMADUN MANUSIA KE ARAH PRODUK YANG DIREDHAI ALLAH, DAN MENGUASAI EKONOMI DUNIA SERTA MENGALAHKAN MUSUH DALAM APA JUA BIDANG EKONOMI!

   
Ini kisah paling asas sebelum sampai kepada usaha pemboikotan McD, iaitu sejauh mana kita memboikot (menjauhi sungguh-sungguh) makanan tak menyihatkan termasuk makanan tradisi nasi lemak atau teh tarik, bagi memastikan kita bertubuh sihat dan kuat, berotak bijak dan cerdas untuk membina diri menjadi Mujahidin bagi melawan Yahudi laknatullah?

    Saya kira kalau kita setel hal asas ini, boikot McD tak payah diwar-warkan pun, kerana McD memang tak pernah jadi idaman hati para mujahidin untuk bertubuh sihat.

Kemudian bagi meleraikan konflik pertembungan apakah patut boikot McD saja tapi tidak FB atau boikot kedua-duanya, atau tak boikot ape langsung, saya mendatangkan solusi berikut: 
 1. Boikot syarikat makanan berkaitan Yahudi
Cara menyeluruh: Rajin memasak di dapur dan lebihkan kuahnya untuk dimakan seisi keluarga dan diberi pada jiran-jiran.

    Dalilnya: Dari Abu Zar RA katanya ,Rasulallah SAW bersabda :”Bila engkau memasak,perbanyakkanlah kuahnya dan berikanlah untuk tetangga kamu” riwayat Muslim

    Kesannya: Apabila semua muslim rajin memasak di dapur, maka secara tak langsung telah memboikot semua restoran baik yang berkaitan Yahudi mahupun restoran-restoran lain yang tak tentu halal, berkat, bersih dan sihat makanannya. Ahli keluarga akan dipastikan makan makanan segar, berkhasiat, malah boleh menunaikan kebaikan pada jiran tetangga.

2. Boikot media maya berkaitan Yahudi
   
 Cara menyeluruh: Gunakan media semata-mata untuk menyebarkan seruan pada Allah, amar makruf nahi munkar, dan tinggalkan sosial maya (deactivate, wujud akaun tanpa friend hanya subscribe bahan ilmu,unfriend dan block orang yang guna media maya untuk sosial) dan pertingkatkan amalan ziarah saudara-saudara dari rumah ke rumah, lorong ke lorong, kampung ke kampung yang mampu bertemu dan berpisah kerana Allah.

    Dalilnya:

    Dan siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah dan mengerjakan kebajikan dan berkata, “Sesungguhnya, aku termasuk orang-orang muslim (yang berserah diri)? (Fussilat 33)

    Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang ma'ruf dan mencegah dari yang mungkar ; merekalah orang-orang yang beruntung. (Surah Ali Imran : 104)

    Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Tujuh golongan manusia yang akan diberi perlindungan oleh Allah dalam naungannya di hari yang tiada naungan melainkan perlindungan Allah itu sendiri iaitu: Imam (pemimpin) yang adil, pemuda yang sentiasa beribadat kepada Allah, lelaki yang hatinya sentiasa terpaut dengan masjid, dua orang yang saling cinta mencintai kerana Allah di mana keduanya berkumpul dan berpisah kerana Allah, seorang lelaki yang diajak oleh wanita rupawan serta berkedudukan tinggi untuk melakukan zina, lalu ia menjawab, "Aku takut kepada Allah", seseorang yang bersedekah dengan sesuatu sedekah lalu menyembunyikan sedekahnya itu sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang dibelanjakan oleh tangan kanannya, seseorang yang mengingati Allah di tempat yang sunyi lalu mengalir air matanya." (Riwayat Abu Daud, Tirmidzi dan Ibnu Majah)

    Kesannya: terhindar umat dari semua bentuk sosial dan ikhtilat yang melalai dan menjurus pada dosa yang diinginkan Yahudi. semua dapat pahala dakwah baik dakwah di media maya (sebab guna media maya 200% untuk dakwah semata-mata) dan dakwah realiti (sebab rajin menziarahi saudara mara dan bercakap mengenai kebesaran Allah apabila bertemu mahupun berpisah). masyarakat akan kembali menghayati islam kerana wujud biah solehah baik di alam maya mahupun realiti.

Semoga kita lebih fokus pada matlamat sebenar iaitu menyelamatkan Palestin dan mendatangkan solusi buat umat, bukan sekadar siapa lebih handal menunjukkan semata-mata pedulisme, setakat itu saja, tanpa mahu sungguh-sungguh menyelamatkan dunia hari ini dan sediakan diri sebagai pejuang agama Allah..

Khamis, 22 November 2012

Lihatlah Pandanglah Bacalah

Pandanglah Al-Quran di dunia agar Al-Quran 
memandangmu di akhirat dan memberimu syafaatnya.
 
Boleh pandang pandang, 
 
boleh pegang-pegang (kalau ada air sembahyang),
 
 duduk rapat rapat, 
 
baru bertambah sayang..

 

Hak Hak dengan Al-Quran.
 
1.    Membacanya dengan tartil dan membaguskan suara.
 
2.    Menghayati makna dan memahaminya ketika mendengar atau membacanya.


3.    Berpegang teguh dengan al-Qur`an, mengamalkannya, menghalalkan yang halal dan mengharamkan yang haram.

4.    Supaya Kita Untung Dalam ‘Transaksi Perniagaan’ Bersama Allah.

5.    Berakhlaklah Dengan Akhlak Al-Quran

 

Sabtu, 17 November 2012

Dia Suka

 


Isteri Ana kalau jumpa kucing..

Taammm sebab warna kucing itu hitam..

Ningggg sebab warna kucing itu Kuning..

Teehhhh sebab warna kucing itu puteh..

Dan

Pooookkk, eh belum jumpa yg tompok jadi mungkin belum panggil poookk... hehe..


Nak kabo bila sebut suka kucing itu keperibadian Rasulullah s.a.w dan Abu Hurairah r.a. (Bapa kucing.. Alhamdulillah pelihara haiwan dan Ihsan pada binatang itu sunnah Nabi s.a.w. Dan jika nak murah rezeki baiklah dengan haiwan dengan beri haiwan makan.. Insya-Allah.. :))

Lets Pray For Gaza

 

Peristiwa Gaza/Palestin. Ini bukan citer ni kebenaran yg orang Islam mcm kita di zon selamat ni wajib peka dan insaf.. Bukan sekadar ikuti perkembangannya sahaja, belek surat khabar yg orang jawa panggil paper baca, tengok di tv mcm citer perang je dan bukan juga update di FB share share like like.. Kita patut banyakkan doa buat mereka, banyak datangkan insaf dan taubat dalam hati. Kalau update dah, belek paper dah, baca di FB dah dan tengok tv dah tapi hati masih nak bermaksiat lagi, masih nak lalai. Memang berat nanang mu ni. Dop Rock Chetongmu ni.. Tunggulah Allah beri peringatan kat kita pulop. Tapi harap dijauhkanlah.. Nauzubillah.. :((

 

Mu jangang bahang rambang. Ore kata boOikot boOikot ar.. Yalah yalah.. Bagus. BoOikot MCD, Shell, produk nestle, cOca cOla dan banyok lagilah yg pruduk pruduk yahudi laknat. Ingat tu pesan opppp oppp opppah.. kalau tak, opah ngayang kau..



Isnin, 5 November 2012

Aku Yang Berdosa

Bismillah..


Sejauh mana langkah ku di sana
Aku melupakanMu
Seluas mana kau beri padaku
Masih ku angkuh padaMu

Segalanya dusta
Gelap mengaburi ku

Chorus

Ya Allah apa yang bisa
Ku tebus kepadamu
Atas dosaku
Ya Allah ku hina terasa
Biarku bersujud
Untuk ke syurgaMu

Segalanya dusta
Gelap mengaburi ku

Ulang Chorus

Ya Allah apa yang bisa
Ku tebus kepadamu
Atas dosaku

Ya Allah hina terasa
Biarku bersujud
Untuk ke syurgaMu

Pemilik Nyawaku

Bismillah..


Wahai pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Ku pasrahkan semua pada-Mu
Tuhan baru ku sedar
Indah nikmat sihat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini ku harapkan cintaMu

Reff:
Kata-kata cinta terucap indah
Mengalir berzikir di kidung doaku
Sakit yang ku rasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya Ilahi muhasabah cintaku
Tuhan kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

Ahad, 4 November 2012

Makan Apel Ludah Biji Betik

 

(MACAM MANALAH NAK MASUK LUBANG APPLE TU?)
Bismillahir Rahmannir Rahimm..

Bismilillah..

Kenapa tajuk tu lain je. Takpe, asalkan lain tu orang tertarik nak baca. Insya-Allah, Ana akan beri Umpphh ummphh punya walaupun ada yang kata apalah ditulis tu. Saja nak panjangkan cerita. Kenapa makan buah apel tapi ludah biji betik. kenapa kamu kamu agaknya?
 
Ini kerana kita macam tulah. Kita makan apel tapi ludah biji betik. Kita belajar agama tapi bila kita nasihat orang kita nasihatkan apa yg kita belajar cuma apa yg kita amal tu tak seperti kita belajar. Ajaran sesat ke? Bukanlah. Kita tak amal apa yg kita belajar. Nauzubilillah. 
 
Surah at-Taubah Ayat 22

"Dan tidaklah patut orang-orang mukmin itu semuanya pergi berperang. Mengapa sebagian daripada mereka tidak pergi untuk memperdalamkan pengetahuan agama mereka untuk memberi peringatan kepada kaum mereka sesudah kembali agar mereka dapat menjaga diri"

Ayat ini diturunkan oleh Allah untuk menegur para sahabat Rasulullah S.A.W yang terlalu mencintai syahid hinggakan setiap mereka sentiasa mahu berada di barisan hadapan dalam saf peperangan. Hinggakan yang akan tinggal cuma munafikin.

Tetapi ayat ini tidak bermaksud selain daripada belajar agama, semuanya teruk dan sia-sia. Tidak begitu. Allah menyeru kepada kesederhanaan. Islam yang dibawa oleh Rasulullah S.A.W menyeru kepada 'balance'.
 
Insya-Allah kita sepatutnya macam tu.. BALANCE bukan lebihkan dunia walaupun di dalam DADA ilmu agama ada.. Wa'Allahualam.. :))
 

Sabtu, 3 November 2012

Hebahan


1 2 3 4 5 6 7... Eh, 5 hari lagi.. Pakat Pakat Pergi Boh..

Rabu, 31 Oktober 2012

Taufan Sandy Taufan Nama Perempuan (A.S. ambil itibar)



NEW YORK 30 Okt. - Sekurang-kurangnya 17 orang dilaporkan terbunuh di tujuh buah negeri apabila Taufan Sandy mengganas, membadai kawasan persisiran pantai timur Amerika Syarikat (AS), awal hari ini menyebabkan lebih sejuta penduduk di beberapa negeri terpaksa dipindahkan.

Antara negeri yang mencatat kematian termasuklah New York, New Jersey, Maryland, Pennsylvania, West Virginia dan North Carolina apabila taufan itu melanda AS sejak pukul 8 malam tadi (8 pagi waktu Malaysia hari ini, menjejaskan lebih 50 juta penduduk di wilayah itu.

Kira-kira sejuta penduduk yang terjejas teruk turut dipindahkan.

Taufan gergasi itu membawa kelajuan angin 130 kilometer sejam, melanda kawasan persisiran pantai sejauh beratus-ratus kilometer dengan beberapa negeri dilanda hujan lebat dan bandar-bandar utama lumpuh dengan bandar raya New York paling teruk terjejas.

Presiden Barack Obama mengisytiharkan dekri kecemasan di New York dan New Jersey, selepas taufan tersebut mengakibatkan kira-kira 13,500 penerbangan di seluruh negara dibatalkan semalam dan hari ini.

Bandar raya New York lumpuh apabila sistem pengangkutan kereta api bawah tanah terjejas teruk, terburuk dalam tempoh 108 tahun, sementara kira-kira tujuh juta penduduk di seluruh negara turut mengalami masalah terputus bekalan elektrik
.
Satu kebakaran besar di kawasan penempatan di New York City yang banjir, menyebabkan 50 buah rumah musnah, namun hanya dua orang mengalami kecederaan ringan.

Suasana di sekitar pusat bandar Manhattan turut panik apabila banjir setinggi 3.9 meter menenggelamkan terowong-terowong dan stesen kereta api bawah tanah, selain menyebabkan pelancong serta pesakit-pesakit di hospital terpaksa mencari tempat berlindung.

Dalam perkembangan berkaitan taufan gergasi itu, dua buah loji kuasa nuklear masing-masing di New Jersey dan New York ditutup awal hari ini, namun operator loji menyatakan, ia tidak mendatangkan risiko terhadap keselamatan awam.

Pusat Taufan Kebangsaan menyatakan, Sandy yang berubah lemah kini bergerak ke kawasan pedalaman, namun masih mampu menghasilkan angin kencang serta banjir di sepanjang pantai timur.

Sejak membadai Caribbean beberapa hari lalu, taufan tersebut telah mengorbankan sekurang-kurangnya 67 nyawa.

Firma pengurusan bencana, Eqecat meramalkan, Sandy boleh menjejaskan kira-kira satu perlima atau 60 juta penduduk AS dan mengakibatkan kerugian berjumlah AS$20 bilion (RM60 bilion). - AGENSI

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121031/lu_01/Taufan-Sandy-mengganas-di-AS#ixzz2AsiIz6D4

P/S : Diharapkan TAUFAN SANDY ini memberi pengajaran buat A.S. dan menerimanya sebagai keinsafan. Taufan sandy mungkin balasan Allah kepada A.S. kerana kejam terhadap negara2 Islam. Tapi nama taufan setakat ni tetap nama wanita. Katrina, sandy dan lain lain.

Jumaat, 12 Oktober 2012

Ku kejar Kau dan Kau kejar Aku

 

Bismillahir rahmanir rahim.. Alhamdulillah.. (DOA KHASNYA BUAT IBUNDA DAN AYAHANDA yang sedang mengerjakan HAJI tahun ni)

Sedikit terasa RINDU pada mereka.. Mestilah anak mana yang tak merindui mereka.. Merindui mereka dalam menghadapi kesibukkan tanggungjawab dan amanah pemberian Allah.. Alhamdulillah.. Sengaja calitkan MERAH pada RINDU itu kerana lumrah kebiasaannya apa yg melibatkan bahagia dan hati ini MERAH atau PINK.. Kih Kih

KU KEJAR KAU DAN KAU KEJAR AKU ini topik sebenarnya.. Apa pulakan main kejar kejar ni.. Macam masa kuncil kuncil dulu rasanya.. Anda berlaman sosial tak? Jangan kata TIDAK kerana ini bukan rokok yang perlu katakan HARAM.. Mesti adakan? Alhamdulillah, manfaat sebagai apa? Sebagai DAKWAH? Bagus budak ni. Sebagai luaskan perkenalan? Harap dengan niat yang betul. Sebagai cari gf/bf ? adoyai, ini yang kena hadkan atau kena mujahadah Nafs dan tukar niat kepada niat pertama atau kedua. Sebagai memenuhi masa? Kalau saya kata buang masa adalah macam mana? oh. Oke, bosan.. Sebagai apa lagi? Anda?

Walaupun apa niat anda pastikan JANGAN anda main kejar kejar.. Adoyai, macam mana main kejar kejar di laman sosial? Haha.. Ce cari macam mana? Entah saya pun tak tahu tapi maksud saya yang sedikit anda TAK FAHAM ialah berlumba lumba update status.. Oh, itu je. Tertunggu tertanya tertengek dan termusykil tadi. Maaf kalau ada ada 4T tadi kerana saya pun nak 2T je yakni Tertulis dan Terbaca..

Tiada salahnya nak update status itu. Buatlah, guna apa pun di laptop atau telefon canggih anda sebab bil dan kredit tanggungjawab sendiri cuma Anda bertanggungjawab dalam apa yang anda UPDATE. Ianya seperti anda berkata atau anda menyampaikan sesuatu pastinyiaSHOHIH dan boleh dijadikan AMALAN. Kalau ianya tak SHOHIH dan orang beramal maka anda tahulah apa akibatnya. Dia beramal dengan ILMU yang salah dan SAHAM dosanya KHAS buat ANDA..

Saya tinggalkan anda dengan ANDA BERFIKIR...

WASSALAMUALAIKUM W.B.R

Isnin, 1 Oktober 2012

Satu Dua Tiga adeii.... Tiada pun...

Bismillahir rahmanir rahim..

Sembunyikan amalan dan jangan banding-bandingkan amalan kamu dan orang lain. Belum tentu amalan kita diterima dan doakan semoga Allah menerima amalan kita. 

Firman Allah dalam surah Al Maidah ayat 27 bermaksud :

"Sesungguhnya Allah hanya menerima (amalan) dari orang-orang yang bertakwa."
Ibnu Diinar mengatakan, "Tidak diterimanya amalan lebih ku khawatirkan daripada banyak beramal."

‘Umar bin ‘Abdul Aziz berkata tatkala beliau berkhutbah pada hari raya Idul Fitri,

Wahai sekalian manusia, kalian telah berpuasa selama 30 hari. Kalian pun telah melaksanakan sholat tarawih setiap malamnya. Kalian pun keluar dan memohon pada Allah agar amalan kalian diterima. Namun sebahagian salaf malah bersedih ketika hari raya Eidul Fitri."

Dikatakan kepada mereka, Sesungguhnya hari ini adalah hari penuh kebahagiaan.” Mereka malah mengatakan, “Kalian benar."

Akan tetapi aku adalah seorang hamba. Aku telah diperintahkan oleh Rabbku untuk beramal, namun aku tidak mengetahui apakah amalan tersebut diterima ataukah tidak.” Itulah kekhawatiran para salaf.

Teman tercinta, selamat beribadah semua. Saya doakan semoga kalian semua selamat, dipermudahakan urusan, diterima amalan. Insya-Allah. Moga Allah permudahkan perjalanan kalian semua dalam apa jua. Allahuma Ameen.. :))

Ketukan Misteri

 
 (Ketukan, buka pintu yang mana?)

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah 
dan Maha Mengasih dan Penyanyang..

Assalamualaikum w.b.r..

Ini kisah benar..

Sedang leka sebenarnya. Ana leka sikit hari ni. Mungkin penat sebab kerja. Ana leka main PS2 selepas solat maghrib tadi. Nauzubillah. Isyak tadi azan 8.15 malam. Ana leka bermain sampai 8.30. Tiba tiba ketukan pintu bilik menyapa Ana. Dup dap hati Ana bergetar, nauzubillah. Ana nak buka pintu namun hati Ana mula bersarang takut. Dalam hati mungkin malaikat maut yang mengetuk pintu itu. Ya Allah, kalau bilik air Ana ada tandas. Nak je Ana ambik wudhuk dulu baru buka pintu. Saat ini Ana fikir, kalau diluar yang ketuk malaikat maut. Ya Rabbi, mati tak solat Isyak Ana..

Jadi sahabat semua, jadi lebih baik sikit pada Ana. Jangan leka dgn dunia buat Anda tangguh sesuatu yg wajib.. Dah solat ke belum ni? Sahabat semua?

Surah Ali-Imran ayat 102 bermaksud :
 
"Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kamu kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa, dan jangan sekali-kali kamu mati melainkan dalam keadaan Islam."

Istifar..

Isnin, 24 September 2012

Alhamdulillah

 

 Dear Past :

Thank You For Your Lessons.

Dear Future :

I'm Ready.

Dear Allah :

Thank You For Another Chance..

Sabtu, 22 September 2012

Ini Sepatutnya..


Bismillahir Rahman ni Rahim (Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih dan Penyanyang)

Khaifa Halukum Antum semua. Ana minta maaf ea selama ni banyak post post Ana di blog LAMPUNEONMU ini membuat orang terasa dan membuat ada hati hati tak senang. Yang penting Ana khilaf selama ini, ada post post Ana yg Ana tak buka dengan kalimah Mulia memuji kebesaran dan ASMA' Allah S.W.T. Nauzubilillah.. Khilaf sungguh Ana, jujur tiada siapa yg menegur sebelum ni dan Ana hanyut dengan khilaf Ana sendiri. Mulakan sesuatu tanpa BISMILLAH apakah?

Rasulullah saw bersabda :

Setiap perbuatan yang tidak dimulakan dengan "BISMILILLAH" maka terputus berkatnya.. ( Hadith Riwayat Abu Daud )

Akhir kata : Allah swt telah memberikan berbagai nikmat Kepada Allah swt memberi kita mata untuk melihat, telinga untuk mendengar, mulut untuk bercakap dan bermacam-macam lagi kurniaan yang tidak terkira banyaknya.

Rasulullah bersabda : " Sesiapa yang diberi sesuatu kebaikan hendaklah ia mengingati-Nya, siapa yang mengingati -nya dianggap bersyukur.  ( Riwayat At-Tabrani )

Khamis, 20 September 2012

Melabur Saham Akhirat

 

Risau sebenarnya.. 

Risau sangat sangat..

Risau kita ada saham..

Jika kita punca AJURKAN SAHAM DOSA DI AKHIRAT. Kita sedia maklumkan. Kalau kita cerita perihal sebenar keburukan itu mengutuk, mengata dan mengumpat dan jika kita cerita perihal sesuatu itu maka kita sudah mengfitnah dan mendusta.. Pria faham, ianya mungkin benar dan kita kena suarakan namum biar medium yg betul dan elakkan anjur GROUP DOSA SAHAM AKHIRAT.. 

Surah An Nisa ayat 4 : 

 Kelak kamu akan dapati (golongan-golongan) yang lain, yang bermaksud supaya mereka aman dari pada kamu dan aman (pula) dari kaumnya. Setiap mereka diajak kembali kepada fitnah (syirik), merekapun terjun kedalamnya. Karena itu jika mereka tidak membiarkan kamu dan (tidak) mau mengemukakan perdamaian kepadamu, serta (tidak) menahan tangan mereka (dari memerangimu), maka tawanlah mereka dan bunuhlah mereka dan merekalah orang-orang yang Kami berikan kepadamu alasan yang nyata (untuk menawan dan membunuh) mereka.
Sekadar nasihat..

Ahad, 16 September 2012

Cinta Cinta CInta Lagi


Ramai teruja dengan perkahwinan kerana disasaukan oleh perasan. Cinta, apabila disalah tafsir menggunakan tafsiran keduniaan, tafsiran Hollywood, dan sebagainya, hanya menunjukkan perkara itu melibatkan perasaan, keasyikkan hati dan keindahan jiwa semata mata, hingga tafsiran itu lalai dan alpha. Perkahwinan nampak seronok bagaimanapun ini tanggungjawab yg pahala dan dosa serta redha atau tidak bersimpang siur..

Anda ingin bercinta? Mahu atau tidak? Cintalah lepas nikah.. 

Sebelum dan jika anda mahukan bercinta, ini perlu ada.

1) Bagaimanakah hubungan dgn Allah?

2) Bagaimanakah kefahaman berkenaan Islam?

3) Bagaimanakah kawalan emosi?

4) Bagaimanakah kemampuan dalam kewangan?

5) Bagaimanakah perancangan berkenaan kehidupan?

- Jika ini yg disibukkan sejak kita muda, sejak remaja maka kita mampu menghasilkan peribadi matang, yg berwawasan, yang kuat dan mampu dipertanggungjawabkan. Rumah tangga yg diusahakan nanti adalah rumah tangga yg matang dan kuat.

Anda masih mahu bercinta? Masih ada lagi ke persoalan?
 
Agak ralat bila dengar "mahu cinta bersama hingga syurga" dan "bercinta hingga syurga". Frasa yg dilafaz pasangan yg sudah ijab qabul mahu belum namun ini mustahil tanpa persediaan yg sepatutnya. Persediaan apa ea? Persediaan membina peribadinya untuk membentuk ummah.. Lelaki dan wanita perlu buat persediaan..

Jangan guna ayat jiwang jadikan ayat Islamik.. 

Ayat sedikit Islamik : Sekiranya suka,jangan luah. Sekiranya luah, Allah akan kurangkan kemanisan dalam cinta kita. Namun berdoa kepada Allah, supaya Dia memberi yg terbaik.

Kurang setuju sebenarnya, perlu luah tapi luahlah dalam keadaan yg mantap, bersedia,punya wawasan & kematangan. Luah dgn cara syarie & perancangan masa depan yg baik. Bincang dgn ibubapa agar luahan itu bukan satu perkara yg tidak serius..

Mereka sering berkata "Allah aturkan perkara hal ini kerana mungkin dia memang jodoh aku!". Biasanya kita akan kata mcm ni bila kita bertemu dgn seseorang acap kali dan sering sangat. Namun sebenarnya kita tidak pernah tahu Allah aturkan apa untuk apa untuk kita, dan kita tidak mampu pastikan, apakah satu2 peristiwa itu menandakan si dia sebagai jodoh kita.

Maka bercintalah bila sudah nikah.. Nikahlah bila sudah Allah datangkan jodoh.. Jika belum lagi punya jodoh maka terus menerus mantapkan diri.. Hoyeeh.. Anda boleh.. :))
 

Tegaknya Islam kerana Islam Satu-satunya Agama Yang Allah Redha

Tegaknya Islam kerana Islam Satu-satunya Agama Yang Allah Redha
Letakkan Al-Quran sebagai Panduan Hidupmu dan As-Sunnah sebagai gaya hidupmu

Antum/Antuna semua (ukhwah fillah)

Artikel - Artikel Popular