Rabu, 5 Disember 2012

Asal BUKAN McD

Gaza diserang lagi November 2012. Kini suara-suara memanggil untuk boikot McD bergema lagi di Fesbuk. Sinis dengan panggilan itu, ada yang menyindir, "suruh boikot McD, kenapa tak boikot Fesbuk sekali, bukankah itu dari Yahudi juga?". Bising dan kalut bagi yang mempertahankan usaha boikot McD dan yang menyindir dan sinis akan kesahihan fakta boikot serta impak boikot pada usaha menyelamatkan Palestin.

Walaupun saya tidak menganggap boikot satu usaha solusi untuk konflik, tapi saya mengakui ia berfaedah dalam beberapa hal. Namun spesifik kepada isu boikot syarikat restoran McDonald dan perihal jihad makanan dan ekonomi, berikut merupakan pendirian saya:

    "Boikot makanan sebenarnya bukan satu usaha yang payah di malaysia. kajian tourism malaysia membuktikan malaysia adalah syurga makanan halal. kerajaan malaysia malah sedang berusaha jadikan malaysia hub halal dunia. oleh itu jika saya nak boikot nasi kandar pelita, bukanlah usaha yang payah, hatta jika saya ketagih nasi kandar pun saya masih boleh beralih pada berpuluh nasi kandar jenama yang lain. jikapun saya nak boikot seluruh restoran nasi kandar apa saja jenama, saya masih lagi berpeluang makan nasi kandar masak sendiri atau di rumah terbuka.

    Begitulah kiranya pemboikotan McD, bukanlah satu usaha yang payah kerana di Malaysia, untuk makan burger, minum air cola atau kentang goreng sangatlah mudah. malah bahan-bahan untuk masak sendiri juga banyak di supermarket mahupun mini market. jadi seorang penagih McD masih boleh berpesta makan makanan fast food, berlemak, berminyak dan tak sihat dengan mudah tanpa membeli dan menyokong product McD. Ia usaha yang tak payah mana.

    Usaha yang payah adalah tuntutan Islam bukan terhenti pada beralih jenama, dari jenama yang menyokong Israel kepada jenama buatan umat Islam sendiri, tapi dalam isu jihad ekonomi dan makanan khususnya, adalah betapa kita wajib memlilih bukan saja HALAL malah TOYYIBAH! Kita sebenarnya bukan setakat perlu BOIKOT MCD kerana MCD sokong Israel, tapi kita perlu boikot SEMUA MAKANAN TAK SIHAT DAN MEMBAHAYAKAN KESIHATAN, kerana disebabkan kita tak masukkan dalam badan kita MAKANAN HALAL YANG SIHAT, maka Allah TAK KURNIAKAN KITA BADAN YANG SIHAT DAN KUAT SEKUAT MUJAHIDIN, malah OTAK KITA JUGA JADI BODOH DAN TAK BIJAK HINGGA GAGAL MENCIPTA PRODUK SENDIRI, MEMIMPIN TAMADUN MANUSIA KE ARAH PRODUK YANG DIREDHAI ALLAH, DAN MENGUASAI EKONOMI DUNIA SERTA MENGALAHKAN MUSUH DALAM APA JUA BIDANG EKONOMI!

   
Ini kisah paling asas sebelum sampai kepada usaha pemboikotan McD, iaitu sejauh mana kita memboikot (menjauhi sungguh-sungguh) makanan tak menyihatkan termasuk makanan tradisi nasi lemak atau teh tarik, bagi memastikan kita bertubuh sihat dan kuat, berotak bijak dan cerdas untuk membina diri menjadi Mujahidin bagi melawan Yahudi laknatullah?

    Saya kira kalau kita setel hal asas ini, boikot McD tak payah diwar-warkan pun, kerana McD memang tak pernah jadi idaman hati para mujahidin untuk bertubuh sihat.

Kemudian bagi meleraikan konflik pertembungan apakah patut boikot McD saja tapi tidak FB atau boikot kedua-duanya, atau tak boikot ape langsung, saya mendatangkan solusi berikut: 
 1. Boikot syarikat makanan berkaitan Yahudi
Cara menyeluruh: Rajin memasak di dapur dan lebihkan kuahnya untuk dimakan seisi keluarga dan diberi pada jiran-jiran.

    Dalilnya: Dari Abu Zar RA katanya ,Rasulallah SAW bersabda :”Bila engkau memasak,perbanyakkanlah kuahnya dan berikanlah untuk tetangga kamu” riwayat Muslim

    Kesannya: Apabila semua muslim rajin memasak di dapur, maka secara tak langsung telah memboikot semua restoran baik yang berkaitan Yahudi mahupun restoran-restoran lain yang tak tentu halal, berkat, bersih dan sihat makanannya. Ahli keluarga akan dipastikan makan makanan segar, berkhasiat, malah boleh menunaikan kebaikan pada jiran tetangga.

2. Boikot media maya berkaitan Yahudi
   
 Cara menyeluruh: Gunakan media semata-mata untuk menyebarkan seruan pada Allah, amar makruf nahi munkar, dan tinggalkan sosial maya (deactivate, wujud akaun tanpa friend hanya subscribe bahan ilmu,unfriend dan block orang yang guna media maya untuk sosial) dan pertingkatkan amalan ziarah saudara-saudara dari rumah ke rumah, lorong ke lorong, kampung ke kampung yang mampu bertemu dan berpisah kerana Allah.

    Dalilnya:

    Dan siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah dan mengerjakan kebajikan dan berkata, “Sesungguhnya, aku termasuk orang-orang muslim (yang berserah diri)? (Fussilat 33)

    Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang ma'ruf dan mencegah dari yang mungkar ; merekalah orang-orang yang beruntung. (Surah Ali Imran : 104)

    Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Tujuh golongan manusia yang akan diberi perlindungan oleh Allah dalam naungannya di hari yang tiada naungan melainkan perlindungan Allah itu sendiri iaitu: Imam (pemimpin) yang adil, pemuda yang sentiasa beribadat kepada Allah, lelaki yang hatinya sentiasa terpaut dengan masjid, dua orang yang saling cinta mencintai kerana Allah di mana keduanya berkumpul dan berpisah kerana Allah, seorang lelaki yang diajak oleh wanita rupawan serta berkedudukan tinggi untuk melakukan zina, lalu ia menjawab, "Aku takut kepada Allah", seseorang yang bersedekah dengan sesuatu sedekah lalu menyembunyikan sedekahnya itu sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang dibelanjakan oleh tangan kanannya, seseorang yang mengingati Allah di tempat yang sunyi lalu mengalir air matanya." (Riwayat Abu Daud, Tirmidzi dan Ibnu Majah)

    Kesannya: terhindar umat dari semua bentuk sosial dan ikhtilat yang melalai dan menjurus pada dosa yang diinginkan Yahudi. semua dapat pahala dakwah baik dakwah di media maya (sebab guna media maya 200% untuk dakwah semata-mata) dan dakwah realiti (sebab rajin menziarahi saudara mara dan bercakap mengenai kebesaran Allah apabila bertemu mahupun berpisah). masyarakat akan kembali menghayati islam kerana wujud biah solehah baik di alam maya mahupun realiti.

Semoga kita lebih fokus pada matlamat sebenar iaitu menyelamatkan Palestin dan mendatangkan solusi buat umat, bukan sekadar siapa lebih handal menunjukkan semata-mata pedulisme, setakat itu saja, tanpa mahu sungguh-sungguh menyelamatkan dunia hari ini dan sediakan diri sebagai pejuang agama Allah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tegaknya Islam kerana Islam Satu-satunya Agama Yang Allah Redha

Tegaknya Islam kerana Islam Satu-satunya Agama Yang Allah Redha
Letakkan Al-Quran sebagai Panduan Hidupmu dan As-Sunnah sebagai gaya hidupmu

Antum/Antuna semua (ukhwah fillah)

Artikel - Artikel Popular