Khamis, 12 November 2009

Adakah kamu tahu?? ( Mesej dari sahabiah bertanya)

Fatwa oleh: al-Syeikh Muhammad Soleh al-Munajjid
(Salah seorang ulama Saudi)

Petikan mesej : 
(Ana gelar dia Sahabiah (Sahabat perempuan) je)Sahabiah : Salam Shah, Ana nk tnya sesuatu sebnrnya..
                  Urgent sgt..

Ana : Salam.. Tanya..
Sahabiah : Td Ana bru blk dr mmbeli tali gntung fon..kt tali 2 ada tnda salib..bru sat2 nie ana perasan.. jd apa yg ana prlu lkukn? nk buang? Dhlh mahal.. Bgaimne?
Ana : Berapa harganya? Tanda salib kat tali ke? Ada banyak ke tandanya?
Sahabiah : Hargnya RM5. Tnda salib 2 ada 1 dhujung tali.. Jelaslg 2.. kal0 ana tutup tnda 2 ngn 
pita plekat xpe ke? N xpe ke kal0 msuk msjd atau surau?
Ana : Jawapannya satu je.. tetap kena tinggalkan atau buang.. Haram dan berdosa simpan atau pakai..
Sahabiah : ohhh.. mcm 2? Silap ana juge.. Beli tp xtgk btl2.. .. trme ksh..

Jawapan Ana berdasarkan hadis ini..

 Ini kerana Nabi s.a.w. bersabda:

 لَمْ يَكُنْ يَتْرُكُ فِي بَيْتِهِ شَيْئًا فِيهِ تَصَالِيبُ إِلَّا نَقَضَهُ


Maksudnya: “Tidak membiarkan sesuatu di dalam rumahnya yang berbentuk salib, melainkan baginda memusnahkannya.” 
(H.R. al-Bukhari)


1. Jika logo itu dibuat sememangnya dimaksudkan logo salib (kristian). Maka ia tidak boleh dibawa, dipakai, dijual beli dan dilukis oleh seorang muslim. Sebab pengharaman ini adalah untuk menjauhi dari menyerupai kristian dan membesarkan lambang agama yang batil. Sebab pengharaman ini berlaku ke atas setiap bentuk salib yang dikenalpasti oleh penganut kristian apabila bantuk itu digunakan adalah untuk membesar dan sebagai lambang agama mereka.

2. Adapun jika dilukis sesuatu hiasan tertentu, atau dibuat sesuatu alat perumahan atau suatu alat-alat (kegunaan) biasa, kemudian secara kebetulan ia menghasilkan bentuk seperti bentuk salib, maka ia perlu dilihat:

i. Jika ia nyata/jelas bagi orang yang melihatnya kali pertama sebagai salib yang masyhur digunakan hari ini dikebanyakan gereja-gereja dan dikalangan penganut kristian. Iaitulah bentuk dua garisan (bersilang), salah satunya menegak dan satu lagi melentang, dimana garisan melingtang itu berada dalam kedudukan membahagikan garisan menegak kepada bahagian atasnya lebih pendek daripada bahagian bawah. Inilah bentuk salib yang paling masyhur semenjak ia direka oleh penganutnya, sepeti bentuk kayu yang digunakan untuk menyalib orang yang hendak dibunuh. Maka jika bentuk ini yang jelas kelihatan bagi orang yang melihatnya buat kali pertama, maka wajib membuang bentuk itu dan menghilangkannya. Atau menggantikan bentuk itu dengan menjadikannya bentuk lain. 


 ii. Jika bentuk salib itu tidak jelas/nyata, dan dia terhasil dari ukiran/hiasan secara tidak sengaja, atau ia merupakan binaan yang mempunyai peranannya, atau ia merupakan simbol metematik, seperti simbol tambah atau darab. Maka bentuk-bentuk sebegini tidak perlu dibuang dan dihilangkannya, maka tidak salah membuat bentuknya, menjual untuk tujuan ini, disebabkan tidak adanya sebab larangan iaitulah menyerupai kaum kuffar.


wallahu a’lam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tegaknya Islam kerana Islam Satu-satunya Agama Yang Allah Redha

Tegaknya Islam kerana Islam Satu-satunya Agama Yang Allah Redha
Letakkan Al-Quran sebagai Panduan Hidupmu dan As-Sunnah sebagai gaya hidupmu

Antum/Antuna semua (ukhwah fillah)

Artikel - Artikel Popular