Isnin, 8 Mei 2017

KISAH PASTI


KISAH PASTI : PEMBURU SUBUH YANG ISTIQAMAH!

"Subuh, 01 Mei 2017.  Saat saya berada di sebuah Masjid di Petaling Jaya sedang menyampaikan kuliah Subuh, telefon saya bergetar tanda ada panggilan masuk. "Kalau panggil pagi-pagi ni mesti ada orang meninggal ni", hati saya meneka.

Berulang kali bergetar, akhirnya saya segera menamatkan kuliah Subuh dan menjawab panggilan itu dari suara yang saya kenal iaitu salah seorang jemaah surau saya. Dia memaklumkan kepada saya, "Ustaz, saya nak maklumkan En. Zainal Janggut (gelaran setempat) baru meninggal di rumahnya."

Innalillahi wainna ilaihi raajiiuun..

Setelah selesai sarapan pagi yang disediakan oleh pihak masjid, saya bergegas ke rumah arwah. Saya lihat sudah ramai jiran dan saudara terdekat arwah berkumpul. Saya mendekati arwah dan melihat wajahnya. Subhanallah. Betul ke dah meninggal ni? Sungguh, macam sedang tidur! Sangat tenang
.
Selang beberapa ketika, selesai segala urusan dokumentasi dengan pihak polis, saya mengarahkan jenazah dibawa pergi ke surau untuk disempurnakan.Alhamdulillah, segala urusan menguruskan jenazah sempurna dari awal hingga akhir. Tidak sukar memandikan dan mengkafankannya.
Anak arwah mahu jenazah dikebumikan selepas solat Zohor kerana masih ada saudara yang dalam perjalanan. Saya akur dan hormati permintaan warisnya itu.

Saat itu hujan lebat mula turun namun kehadiran tetamu menziarahinya tetap ramai. Bukan itu saja, saya melihat imam-imam surau, pemimpin-pemimpin masyarakat setempat turut hadir beri penghormatan terakhir kepadanya. Suatu perkara yang jarang berlaku jika ada kematian di tempat saya. Mereka menunaikan solat jenazah sebelum Zohor kerana masing-masing ada tugas hendak dilakukan. 

Seusai solat jenazah, ada ahli keluarga yang baru sampai. Mereka meminta izin untuk melihat wajah arwah. Dengan perlahan, saya buka ikatan kafan di atas kepalanya dan menyelak kain sehelai demi sehelai sehingga terlihatlah wajahnya yang berjanggut panjang itu. MasyaAllah. Sangat tenang. Mulutnya kering tertutup rapat tanpa perlu diikat. Matanya terpejam rapi tanpa perlu dipaksa tutup. Kelihatan ada air mata bertakung di tepi kedua-dua mata arwah. Ini petanda yang baik. Alhamdulillah. 

Alhamdulillah, selesai solat Zohor. Solat jenazah kali kedua pula dilakukan kerana masih ramai yang belum berkesempatan menunaikannya.Hujan di luar masih lebat. Setelah selesai solat jenazah, saya lihat ramai orang berpusu-pusu untuk mengangkat kerandanya sedangkan waktu itu masih hujan. Seolah mereka tidak menghiraukan baju yang basah lencun dek hujan. Jenazah dikebumikan dengan bantuan ramai anak muda yang sanggup basah ditimpa hujan dan pakaian dikotori lumpur. Alhamdulillah, sempurna segalanya.

Inilah hikmah yang Allah swt ingin tunjukkan pada semua sebagai satu pedoman buat kita. Saya tidaklah begitu rapat dengan arwah kerana arwah kebiasaannya sesudah solat terus balik ke rumah. Hanya sesekali sempat bertegur sapa. 

Satu kelebihannya adalah istiqamah berjemaah Subuh di surau. Di tempat kami ada beberapa surau yang berdekatan. Arwah akan pergi ke setiap surau bergilir-gilir. Pernah sekali waktu saya baru pulang menguruskan jenazah dari Hospital Serdang, saya melihat arwah sedang minum di sebuah kedai berhampiran. Waktu itu jam 3:00 pagi. "Hairan, apa orang tua ni buat malam-malam gini," kata hati saya.

Malam berikutnya saya berjumpa dengannya di surau dan bertanya tentang hal itu. Jawapannya, "Saya ingat dah Subuh, saya pun siap-siaplah. Sampai surau tengok gelap lagi. Bila tengok jam. Allah! Pukul 2:30 pagi! Itu yang pergi minum tu alang-alang dah bangun. Hehe."

Begitulah istiqamahnya arwah dalam menjaga waktu Subuhnya. Sungguh, saya pun tidak setanding arwah! Dia tidak ada sakit sebelumnya. Diceritakan kepada saya, malam itu sewaktu solat Maghrib. Jemaah di sebelahnya melihat arwah seolah-olah mahu rebah namun sempat disambut oleh jemaah lain. Selepas solat dia terus pulang dan tidak bersama berjemaah sewaktu Isyak.

Pagi sebelum Subuh, dia ingin bangun bersiap untuk ke surau seperti biasa. Isterinya masuk ke dalam bilik air dahulu, setelah isterinya keluar dia melihat arwah sudah terbaring di ruang tamu. Saat itulah nyawanya telah diambil oleh Illahi. Subhanallah.

Insya'Allah barang siapa yang mati dalam keadaan baik. Maka kehidupan di akhirat pun pasti baik. Semua tanda-tanda ini terdapat pada Rasulullah s.a.w semasa kewafatan Baginda s.a.w. Semoga Allah swt mengurniakan kita semua Husnul Khatimah. Ameen ya Rabbal a'lameen...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tegaknya Islam kerana Islam Satu-satunya Agama Yang Allah Redha

Tegaknya Islam kerana Islam Satu-satunya Agama Yang Allah Redha
Letakkan Al-Quran sebagai Panduan Hidupmu dan As-Sunnah sebagai gaya hidupmu

Antum/Antuna semua (ukhwah fillah)

Artikel - Artikel Popular